Αδυναμία εφαρμογής ολοκληρωμένης πολιτικής για το φάρμακο

Αδυναμία εφαρμογής ολοκληρωμένης πολιτικής για το φάρμακο

Αρ. Πρωτ. Επερωτήσεων 4

Αρ. Πρωτ. Επίκαιρων Επερωτήσεων 3

Ημερομηνία Κατάθεσης 5.10.2010

Προς Υπουργούς:

- Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

- Υγείας , Διατροφής και Άθλησης                    

 

 

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί στον τομέα του φαρμάκου από την πρώτη  μέρα διακυβέρνησης υπήρξαν κάτι παραπάνω από ατυχείς. Η πολιτική που ακολούθησαν τα συναρμόδια Υπουργεία  δεν επέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα . Η κυβέρνηση βρίσκεται τώρα σε αδιέξοδο προκειμένου να ορίσει τα μέτρα που θα επιφέρουν την μείωση στην φαρμακευτική δαπάνη.

Τα όσα τραγελαφικά και ανεφάρμοστα πειράματα έγιναν μέχρι σήμερα,  είχαν σαν αποτέλεσμα την μη αναμενόμενη εξοικονόμηση πόρων από την φαρμακευτική δαπάνη κατά το διάστημα Οκτώβριος 2009 έως και Σεπτέμβριος 2010 που είχαμε δεσμευτεί. Η εκτίναξη των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων για τα φάρμακα, το πρώτο επτάμηνο της νέας διακυβέρνησης σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008 και  του 2009 εξανέμισαν το όφελος από την ακόλουθη μείωση των τιμών.

Το συμπέρασμα όμως ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο για την φαρμακευτική δαπάνη προκύπτει αφενός μεν από τις 4 γραμμές στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για το φάρμακο, αφετέρου δε από τις κωμικοτραγικές αδυναμίες νομοθέτησης, εφαρμογής των νόμων και   ακύρωσής των από νέους.

Συγκεκριμένα, στις 19 Νοεμβρίου 2009 οι τρείς συναρμόδιοι Υπουργοί σε κοινή τους συνέντευξη,  ανακοινώνουν ότι το φάρμακο στην χώρα μας θα παίρνει τιμή ίση με το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρώπης των 26 με βάση δηλαδή την ισχύουσα νομοθεσία από τον Ιούλιο του 2009.

Δύο μήνες αργότερα έρχεται ρύθμιση στην Βουλή όπου το φάρμακο στην χώρα μας θα παίρνει τιμή ίση με τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωζώνης, η οποία αποσύρεται ύστερα από αντιδράσεις βουλευτών από όλα τα κόμματα και κυρίως της συμπολίτευσης. Επανέρχεται το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας ένα μήνα μετά και με νέα διάταξη τον Μάρτιο του 2010  ορίζει ότι το φάρμακο θα παίρνει τιμή με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρώπης των 22 χωρών που ορίζονται με νόμο.

Στην συνέχεια,  εκδίδεται αγορανομική διάταξη με ημερομηνία 31 Μαρτίου 2010,  η οποία και αντικαθίσταται με νέα μεταβατική στις 27 Απριλίου,  μόλις ένα μήνα μετά, παράνομη μιας και δεν βασίζεται σε προηγούμενη εξουσιοδότηση του νόμου 3840/2010 και η οποία προβαίνει σε οριζόντια μείωση των τιμών των φαρμάκων.

Όμως, η  απόφαση να εκδοθεί  νέα μεταβατική αγορανομική διάταξη έρχεται σε πλήρη αντίθεση  με  το άρθρο 14 του νόμου 3840/2010 που η Βουλή έχει ψηφίσει  και που προβλέπει ότι οι τιμές των φαρμάκων προκύπτουν από το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε των 22 , νομοθετικό πλαίσιο το οποίο καμία αγορανομική διάταξη δεν μπορεί να αγνοήσει, δεδομένου ότι υπουργική απόφαση ( όπως είναι η αγορανομική διάταξη) δεν μπορεί να ακυρώνει ούτε προσωρινά νόμο του κράτους.

Παράλληλα, η οριζόντια μείωση στην τιμή των φαρμάκων είχε αδικήσει μέρος αυτών , και οδήγησε πολλές εταιρείες σε απόσυρση σημαντικών φαρμάκων από την αγορά, ενώ ευνόησε μερικά άλλα.

Στην συνέχεια η κυβέρνηση έφερε διάταξη στη Βουλή με τον νόμο 3853/2010 προκειμένου να νομιμοποιήσει την εκδοθείσα αγορανομική διάταξη.

Δύο μήνες μετά αντί να εφαρμόσει τον νόμο για την τιμολόγηση με βάση τις 3 φθηνότερες χώρες της Ευρώπης των 22 την 1η Σεπτεμβρίου, αυθαίρετα και χωρίς εξουσιοδότηση εκδίδεται νέα αγορανομική διάταξη και πολλά δελτία τιμών με πλαφόν στις μειώσεις, που δεν προβλέπονται από τον νόμο και αλλάζει την ουσία του νόμου.

Τα πλαφόν καθορίστηκαν με αδιαφανή κριτήρια, από μια άτυπη ομάδα εξωθεσμική χωρίς τους υπηρεσιακούς παράγοντες, που ο σημερινός Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ακύρωσε.

Μέχρι σήμερα έπρεπε να είχαν εκδοθεί 4 δελτία τιμών με νεοεισερχόμενα στην κυκλοφορία φάρμακα και εκδόθηκε μόνο ένα., που δεν περιέχει το σύνολο των φαρμάκων που αιτήθηκαν για πρώτη φορά τιμή , με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να στρεβλώνεται από τη μη κυκλοφορία νέων προϊόντων.

Στον χώρο του ελέγχου του όγκου συνταγογράφησης τον Ιανουάριο το Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας βγάζει στον αέρα πρόσκληση ενδιαφέροντος για το μεγάλο έργο της Ηλεκτρονικής  Συνταγογράφησης . Στην συνέχεια μένει μετέωρη και αναλαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου το έργο αυτό. Μέχρι σήμερα το μόνο που έχει γίνει σε αυτόν τον τομέα είναι ο μηχανογραφικός έλεγχος των συνταγών στο ΙΚΑ, που είναι έργο της προηγούμενης κυβέρνησης και η ανακοίνωση της εφαρμογής ενός υποέργου από 15 Οκτωβρίου στον ΟΑΕΕ. Βεβαίως σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν εάν μειώθηκαν ή όχι οι συνταγές και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Όσον αφορά την αποζημίωση των φαρμάκων που είναι η τρίτη παράμετρος που επηρεάζει την φαρμακευτική δαπάνη και εδώ δεν έχει γίνει τίποτε σε βαθμό που κινεί υποψίες. Αναφορικά με την εφαρμογή της λίστας φαρμάκων που είναι μία μορφή έκπτωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ νομοθετήθηκε τον Ιανουάριο, μέχρι σήμερα είτε σκόπιμα, είτε από ανικανότητα δεν έχει εφαρμοστεί, ενώ τα κριτήρια έχουν μεταβληθεί. Επίσης δεν εστάλη από τον ΕΟΦ στην φαρμακοβιομηχανία δελτίο με την προβλεπόμενη επιστροφή από το νομοθετημένο rebate, τον Ιούνιο για το πρώτο τετράμηνο 2010. Αυτό σημαίνει ότι δεν εισέπραξαν τα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 150εκ. ευρώ από την φαρμακοβιομηχανία και τα ασφαλιστικά ταμεία σήμερα που αγοράζουν τεράστιες ποσότητες φαρμάκου, πληρώνουν τα φάρμακα στην ίδια τιμή με κάποιον που αγοράζει ένα κουτί, δηλαδή χωρίς καμία έκπτωση.

Αναφορικά με τα ακριβά λεγόμενα φάρμακα η παρούσα κυβέρνηση με Υπουργική απόφαση στις 30.04.2010  καθορίζει ότι τα φάρμακα υψηλού κόστους θα δίνονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία  στην νοσοκομειακή τιμή προσαυξημένη κατά 3%  και με το θεσμοθετημένο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών δηλαδή κατά 35%, σε περίπτωση μη δυνατότητας χορήγησης των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων από το φαρμακείο του νοσοκομείου.

Με νέα ΑΔ που καθορίζει ποσοστό κέρδους 18% για τα ιδιωτικά φαρμακεία  ουσιαστικά δεν διαφοροποιείται από την ισχύουσα νομοθεσία που όριζε τιμή χρέωσης στα ταμεία χονδρική τιμή +5%.

Επιπρόσθετα,  οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για εξοικονόμηση 1 δις από την μείωση των τιμών των φαρμάκων καταρρίπτονται πλήρως . Επίσης η χρήση γεννόσημων φαρμάκων κατά 30% στα νοσοκομεία δεν επετεύχθη.

 

Κατόπιν όλων όσων προαναφέρονται

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

-Πως σκέφτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πιθανό πρόβλημα που θα προκύψει από την πιθανή υποκατάσταση στην συνταγογράφηση με πιο ακριβά φάρμακα, μετά την μείωση των τιμών;

-Πως προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά;

-Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μηχανοργάνωση του συστήματος διακίνησης και ελέγχου συνταγών και ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την μηχανοργάνωση των φαρμακείων των νοσοκομείων;

-Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων;

-Γιατί ο ΕΟΦ δεν έστειλε τον Ιούνιο τα στοιχεία του Α΄ τετραμήνου του 2010 στην φαρμακοβιομηχανία για το νομοθετημένο rebate, και γιατί καθυστέρησε ένα χρόνο η εφαρμογή της λίστας φαρμάκων;

-Ποια μέτρα έχουν ληφθεί δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας για την στήριξη των Ελληνικών μονάδων παραγωγής φαρμάκων;

 

Οι Επερωτώντες Βουλευτές

 

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΓΙΩΝΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΣΟΥΜΑΝΗ -ΣΠΕΝΤΖΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΝΤΕΡΕΣ

ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΑΣΙΩΖΟΣ

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ

ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ